Instagram en secret accounts Aanbevolen

Het cliché over Instagram is dat er enkel plaatjes van voeding, selfies en foto’s van magere modellen worden gepost. Dit is namelijk niet zo. Op Instagram heerst er een groot geheim: de secret accounts. 

Een secret account is een profiel op Instagram, die meestal benut wordt door mensen met psychische problemen. Er kunnen leuke zaken op gepost worden: zoals foto’s van hoe goed je wel niet aan het eten bent. Posts over hoe trots je bent op jezelf dat je je al een hele tijd niet meer verwond hebt. Maar er worden ook destructieve zaken op gepost.

Zelf maakte ik zo’n secret account aan om mijn verhaal te delen, in goede en kwade tijden. Ik zorgde ervoor dat het een privé-account was zodat latere werkgevers en verre kennissen me niet konden volgen. Zelf postte ik mijn verhaal op dit account. Als ik me goed voelde, dan postre ik dit met een leuke foto. Als ik er slecht bij zat, dan probeerde ik mijn verhaal te vertellen. Maar ik triggerde jongeren nooit of te nimmer.

Dat is net het probleem met die secret accounts op social media: de triggers. Niet zelden zijn er meisjes of jongens die foto’s van opengereten armen posten. Er worden ook foto’s van ziekelijk dunne meisjes geplaatst. En het ergst van al is dat er soms tips worden gegeven om jezelf erger te verwonden. 

Natuurlijk is het bezoeken van deze accounts afgeraden. Je geraakt er in de put door, krijgt allerlei destructieve adviezen die je enkel de dieperik in helpen. Je wordt er nog verdrietiger van en krijgt nog meer drang om jezelf kwalijk te verwonden. 

Maar natuurlijk kunnen zo’n secret accounts ook wel goed zijn. Wat zou het goed zijn moesten mensen met psychische problemen zo’n accounts hebben, louter om elkaar te motiveren en de positieve dingen aan zichzelf en anderen te benadrukken. Puur om elkaar moed en constructieve tips te geven. Natuurlijk hoeft het niet allemaal peis en vree te zijn: je mag weleens posten als je je slecht voelt. Maar probeer elkaar niet te triggeren. Post geen foto’s van je verwondingen of pleisters. Toon niet het materiaal waarmee je jezelf verwond hebt. Dit geeft anderen alleen maar destructief advies, ook al bedoel je dit helemaal niet zo. 

Ik moedig jullie natuurlijk allemaal aan om social media te gebruiken. Maar doe het op een constructieve manier, ook met secret accounts. En als je een triggerende foto ziet, blokkeer deze persoon dan en/of rapporteer hem of haar. Ik weet dat eigenaars van die accounts kwaad zijn als je hen rapporteert. Maar doe het voor hun bestwil, je eigen goed en dat van je medemens. Niemand wordt geholpen door triggerende foto’s en teksten te zien. 

- door Julie 

Ook jij kan ons je herstelverhaal of blog doorsturen op info@verwonderd.be.