Zal ik ooit

Geschreven door

Zal ik ooit kunnen zeggen ‘Ik houd van mezelf’ of ‘Ik kan mezelf aanvaarden zoals ik ben?

Zolang ik me kan herinneren, heb ik een zeer negatieve kijk naar mezelf en mijn lichaam. Ik heb zo weinig vertrouwen in mezelf. Constant afvragen of ik wel goed genoeg ben of ik voldoe aan de eisen van anderen maar vooral aan de hoge eisen die ik mezelf opleg. Zal ik ooit mezelf kunnen graag zien? Een vraag die ik nu nog niet kan beantwoorden. Wel moet ik toegeven dat de zelfhaat de laatste jaren geleidelijk afgenomen is, vooral dankzij de positieve ervaringen die ik opdoe. Maar mezelf graag zien en tijd nemen voor zelfzorg is nog een brug te ver. Toch functioneer ik, met vallen en opstaan. Dat had ik een vijftal jaar geleden niet durven dromen. Dus wie weet wat de toekomst brengt…

Zal ik ooit kunnen stoppen met mezelf te verwonden?

Had je mij die vraag drie jaar geleden gesteld had ik met volle overtuiging ‘ja, zeker’ geantwoord. Nu echter weet ik het niet. Ik hoop het nog wel, maar de overtuiging is (voorlopig) weg. Ik geef het toe: zelfverwonding blijft na al die jaren mijn copingmechanisme. Ik weet niet of ooit de drang zal wegebben. Als ik al zou kunnen leren omgaan met die drang zodat ik niet meer overga tot zelfverwondend gedrag, zou ik me zeer gelukkig prijzen!

Zal ik ooit een ‘normaal’ leven leiden?

Wat is normaal? Ik weet dat ik altijd een zekere kwetsbaarheid zal meedragen en voor mij is dat best oké. Graag zou ik het zelfverwondend gedrag achter mij kunnen laten. Vroeger maakte ik mezelf wijs dat ik gelukkig kon zijn en terzelfdertijd mezelf blijven verwonden. Maar dat is een illusie. Als ik mezelf pijn doe, word ik automatisch meegezogen in een negatieve spiraal en moet ik keihard knokken om er terug uit te geraken.

Ik heb al een hele weg afgelegd, maar moet nog elke dag strijden tegen de negatieve gedachten. Het vergt nog teveel energie van mij. Zo kan ik mij onvoldoende focussen op positieve zaken. Ik moet nog hard werken aan mezelf. Maar dat is oké. Ik geef het niet op. Op dat vlak ben ik best wel een doorzetter. Ik hoop dat ik ooit mijn favoriete uitspraak kan waarmaken: Van kwetsbaarheid je kracht maken. Ik geloof er echt wel in dat het kan!
Geloof me, ik had bijna de hoop verloren dat het ooit zou beteren, maar het kan wel degelijk!

Na regen komt zonneschijn.

Dikke knuffel,

AnimalLover

Ook jij kan ons je herstelverhaal of blog doorsturen op info@verwonderd.be.