logoVerwonderd reloaded

Missie

Verwonderd wil in de eerste plaats zorgen voor een realistische beeldvorming over zelfverwonding. In de huidige maatschappij bestaan immers nog veel taboes rond deze problematiek. Om deze mee de wereld uit te helpen geeft Verwonderd algemene informatie en tips mee aan het brede publiek. Dit is de maatschappelijke functie van Verwonderd, waarbij eveneens aandacht wordt besteed aan de preventie van zelfverwonding in de maatschappij.

Buiten deze algemene maatschappelijke en preventieve functie, zorgt Verwonderd voor een vormende functie ten aanzien van hulpverleners. Dit gebeurt door het aanbieden van vormingen, workshops en informatie aan onder meer leerkrachten, opvoeders, verpleegkundigen... Verder is Verwonderd bereikbaar via een Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. voor elke hulpverlener die een vraag heeft met betrekking tot zelfverwonding.

Naast hulpverleners bereikt Verwonderd nog een tweede doelgroep, de zogenaamde lotgenoten: kinderen, jongeren en volwassenen die zichzelf verwonden of dit in het verleden hebben gedaan. Voor hen biedt Verwonderd een luisterend oor in de vorm van een Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en een maandelijks inloopmoment, waarin men in gesprek kan treden met elkaar. Gelijktijdig met deze lotgenoten treedt Verwonderd ook in contact met de naastbestaanden en vrienden van mensen die zichzelf verwonden. Zij kunnen eveneens via e-mail informatie en tips krijgen, alsook een plek waar zij hun bezorgdheden kunnen delen.

Om al deze bovenstaande doelstellingen te bereiken, bestaat Verwonderd uit een multidisciplinair team van onder meer een opvoedster, een psychologisch consulente, een criminologe, een aantal lotgenoten en een ouder van een lotgenoot. Op die manier kan Verwonderd de vragen die ze binnenkrijgt op een brede manier bekijken en steeds op zoek gaan naar het meest gepaste antwoord.